BRUSSEL - Een bedrijf kan een rechter vragen om op te treden tegen een concurrent die een internetzoekmachine betaalt om via zijn merknaam mensen naar advertenties te lokken.

Een rechter mag echter alleen ingrijpen wanneer daar een gegronde reden voor bestaat. Dat kan bijvoorbeeld ernstige schade aan het merk zijn. Dat heeft het Hof van Justitie in Luxemburg donderdag bepaald.

De Nederlandse Hoge Raad had het hof een vraag voorgelegd over het gebruik van zoekwoorden op het internet die bij het intikken ervan naar een adverteerder doorverwijzen. Aanleiding vormde een zaak tussen Portakabin en Primakabin. Portakabin maakt mobiele bouwsystemen.

Portakabin

Het bedrijf is eigenaar van het Beneluxwoordmerk Portakabin. Primakabin is een bedrijf dat onder meer tweedehands accommodatie-eenheden van het merk Portakabin verhuurt.

Primakabin gebruikt een advertentievorm waarbij het betaalt voor verwijzingen door zoekmachines. Het bedrijf heeft onder meer bij Google het zoekwoord portakabin opgegeven. Iemand die dat woord intikt, ziet een advertentie van Primakabin met daarbij de vermelding ''gebruikte portakabins''.

De Hoge Raad wilde van het hof weten of dit moet worden gezien als een inbreuk op het merkrecht van Portakabin.