DEN HAAG - Het Rijk geeft 10 miljoen euro subsidie aan een tiental bedrijven die bezig zijn met in totaal twaalf projecten voor de ontwikkeling van zogenoemde biobased producten.

Een voorbeeld hiervan is bioraffinage, waarbij op een slimme manier planten en plantenresten worden gebruikt om producten te maken. Dat maakte het ministerie van LNV donderdag bekend.

Demissionair minister Gerda Verburg van LNV deed eerder een aanbesteding, waarin bedrijven konden meedingen naar subsidiegeld. Deze werd met 30 miljoen euro overschreven.

Verburg

Over de uitverkoren ondernemingen zei Verburg: ''Ik heb hoge verwachtingen van deze bedrijven, want zij staan symbool voor de ondernemer waar we het de komende jaren van moeten hebben.''

Het gaat om bedrijven die een stap gaan maken van laboratorium naar grootschalige productie en voor die opschaling ''een steuntje in de rug kunnen gebruiken'', aldus LNV. Een voorbeeld van een bedrijf dat subsidie krijgt is Millvision, dat gras wil gebruiken voor de productie van papier en karton.