AMSTERDAM - De vier Nederlandse financiële instellingen die de stresstesten van de commissie van Europese bankentoezichthouders ondergaan, zien de uitkomsten van deze testen vrijwel zonder uitzondering met vertrouwen tegemoet. Dat blijkt donderdag uit een rondgang van het ANP.

In Nederland ondergaan staatsbank ABN/Fortis, ING, SNS Bank en de niet beursgenoteerde Rabobank de testen van deze commissie, de CEBS.

Alleen SNS wilde geen commentaar geven op de bekendmaking dat ook zij aan deze stresstesten mee moeten doen. Een zegsman van ABN gaf aan de testen met vertrouwen tegemoet te zien. ''Het is verder aan de toezichthouder om te bepalen wie er op de lijst staat''. Een Rabobankwoordvoerder zei eveneens ''de uitkomsten met vertrouwen tegemoet te zien''.

Niet verrast

ING is ''niet verrast'' dat het concern op de lijst van de CEBS voorkomt. ''We hebben in het verleden al aan testen meegewerkt, en we doen ze ook zelf'', aldus een woordvoerder. ''De vorige resultaten waren tevredenstellend voor ons. We doen vol vertrouwen mee en voelen ons er comfortabel bij dat ze ook openbaar worden gemaakt'', zo gaf hij aan.

De Europese stresstesten moeten uitwijzen of de banken in staat zijn grote schommelingen in de economie te weerstaan. In totaal moeten in Europa 81 banken zich blootstellen aan de test. De resultaten worden op 23 juli openbaar gemaakt.

Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager gaf woensdag aan dat hij de stresstesten per bank, dus individueel, wil openbaren. Ook hij ziet met vertrouwen de uitkomst van de testen tegemoet, zo zei hij. De individuele openbaring is volgens de minister onder andere vanwege transparantie nodig. ''Het is het wegnemen van ruis'', zo meldde hij.