KOPENHAGEN - Het Deens conglomeraat A.P. Möller-Maersk (Maersk) heeft de winstverwachting voor dit jaar verhoogd, voornamelijk vanwege een sneller dan verwacht herstel bij Maersk Line. Dat dochterbedrijf is de grootste containervervoerder ter wereld.

Het concern gaf begin maart aan een bescheiden winst te verwachten na in 2009 voor het eerst een verlies te hebben geleden. ''De verbetering van de containermarkt in het bijzonder is echter sterker gebleken dan verwacht, waardoor we dit jaar denken de winst van 2008 te overtreffen'', aldus Maersk.

Maersk haalde in 2008 een nettowinst van 17,6 miljard kroon (2,8 miljard euro), gevolgd door een verlies van 5,5 miljard kroon in 2009. De prognose voor dit jaar stoelt wel op de aanname dat vrachttarieven, de olieprijs en de wisselkoers ten opzichte van de dollar stabiel blijven.

Maersks concurrent Hapag-Lloyd, onderdeel van de Duitse reisgroep TUI, verhoogde vorige week al de winstprognose. Dat bedrijf meldde destijds een aanhoudende verbetering in de transportvolumes en de vrachttarieven.