DEN HAAG - Restaurants hebben flink te lijden van het WK voetbal. De omzet van restaurants liep tijdens de eerste wedstrijdweken met maar liefst 20 procent terug. Dit blijkt uit woensdag gepubliceerde metingen van onderzoeksbureau Foodstep uit Bennekom.

In de weken 24 en 25 kwamen er slechts 3,5 miljoen bezoekers naar de restaurants. Normaal zijn dat er 4,5 tot 5 miljoen per week.

Restaurantbezoekers gaven wel iets meer uit dan normaal, gemiddeld 20 euro tegen anders 19 euro. Dit kon het omzetverlies echter lang niet compenseren.

EK

Tijdens het EK van 2008 steeg het restaurantbezoek juist met 13 procent. Foodstep denkt dat het warme weer daarom ook een rol speelt bij de lage restaurantbezetting dit jaar.

Cafés en andere drankverstrekkende bedrijven profiteerden de eerste weken ook nog niet van het WK. Merkbaar was dat mensen de eerste wedstrijden vooral thuis hebben gekeken.

Café

De eerste voetbalweek telde 4,3 miljoen cafébezoekers tegenover 5,5 miljoen normaal. Maar de tweede WK-week steeg het aantal cafébezoekers al naar 5,4 miljoen.

Met de goede resultaten van het Nederlands elftal stijgt de animo om de WK-wedstrijden in een café te zien, signaleert Foodstep. Nu Nederland zich heeft geplaatst voor de finale zou het aantal cafébezoekers kunnen pieken naar zo'n zeven miljoen, verwacht Frank Meeuwsen van het onderzoeksbureau.

Dat betekent een lichtpuntje voor de sector na een lange periode van tegenvallende omzetten. Meeuwsen: ''De cafés zullen nu gaan oogsten.''