ATHENE - De bezuinigingsoperatie van de Griekse regering ligt op schema, maar is nog verre van afgerond. Dat zei de Griekse minister van Financiën, George Papaconstantinou, woensdag. De krimp van de Griekse economie kan volgens hem dit jaar kleiner uitvallen dan verwacht.

''Er zijn twee belangrijke risico's: te hoge uitgaven en hervormingsvermoeidheid'', zei de minister over de bezuinigingoperatie.

''De goede resultaten die we tot nu toe hebben geboekt, mogen ons niet laten denken dat het hervormingsproces is afgerond. Dat is niet zo. Er moet nog een hoop gebeuren.''

Gehalveerd

Eerder deze week meldde de Griekse centrale bank dat het Griekse overheidstekort dankzij de stevige bezuinigingen en belastingverhogingen in de eerste helft van 2010 is gehalveerd ten opzichte van een jaar eerder.

De regering heeft zich voorgenomen het gat op de begroting dit jaar terug te brengen tot 8,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Vorig jaar bedroeg het tekort bijna 14 procent.

Vertrouwen

Volgens Papaconstantinou kan de krimp van de Griekse economie dit jaar lager uitvallen dan de 4 procent die de centrale bank voorspelt. ''Ergens tussen 3 en 4 procent. Het hangt ervan af of de maatregelen in het derde kwartaal leiden tot een verdere krimp of het begin zijn van het herstel van het vertrouwen.''

Lees alles over de eurocrisis in ons dossier