DEN HAAG - Nederlanders gaan de laatste jaren steeds vaker naar Duitsland op vakantie. Vooral het Sauerland en de Eifel zijn populair. Dit blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Van alle korte buitenlandse vakanties is vorig jaar 38 procent in Duitsland doorgebracht. In 2002 was dat nog 27 procent. Inmiddels heeft Duitsland België ingehaald als populairste bestemming voor korte vakanties

Voor lange vakanties is Frankrijk met een aandeel van 16 procent nog steeds het meest in trek, maar ook hier is Duitsland duidelijk in opkomst.

Vakantie

In 2009 gingen 12,6 miljoen Nederlanders op vakantie. Zij hebben in totaal 36,4 miljoen vakanties doorgebracht, waarvan ruim de helft in het buitenland.

Nederlanders die in Duitsland vakantie vieren, kiezen meestal voor een bestemming net over de grens. Het Sauerland en de Eifel zijn het populairst. Voor lange vakanties is het Sauerland echter minder in trek dan voor korte vakanties, met 22 tegen 40 procent. Voor lange vakanties trekken reizigers vaak wat verder weg, naar Beieren of het Zwarte Woud.

Duitsers

Niet alleen is Duitsland een populaire vakantiebestemming voor Nederlanders; Duitsers komen ook graag naar ons land. In 2009 bezochten 2,7 miljoen Duitse gasten Nederland, ongeveer evenveel als in de jaren daarvoor. Zij verblijven vooral aan de kust en in bosrijke omgevingen in Zuid-Nederland.