DEN HAAG - Het einde van de sterke omzetdalingen in de transportsector lijkt in zicht. De sector zag de omzet in het eerste kwartaal veel minder sterk dalen dan in voorgaande kwartalen.

Dit blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de eerste drie maanden behaalden de transportbedrijven gemiddeld 1,4 procent minder omzet dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Het omzetverlies in de voorgaande vier kwartalen bedroeg steeds meer dan 10 procent. Het dieptepunt vormde het tweede kwartaal van 2009, toen de omzet ruim 14 procent lager uitkwam dan een jaar eerder.

Luchtvaart

Bij de luchtvaart was de omzet in het eerste kwartaal bijna 5 procent hoger dan een jaar eerder. Deze branche, die goed is voor ongeveer 15 procent van de totale omzet in de transportsector, leed in 2009 nog flinke omzetverliezen.

Ook de expediteurs zagen na een jaar van forse dalingen weer een lichte omzetgroei. Ze behaalden in het eerste kwartaal bijna 2 procent meer omzet dan een jaar eerder. De expediteurs zijn goed voor 20 procent van de totale omzet.

Het goederenvervoer over de weg had in het eerste kwartaal nog wel te maken met omzetverlies. De daling met ruim 4 procent was overigens lager dan in het voorgaande kwartaal, toen de omzet nog bijna 9 procent kromp. Het goederentransport over de weg realiseert bijna 30 procent van de totale omzet binnen de transportsector.