DEN HAAG - Nederlandse bedrijven hebben hun schuldpositie in het eerste kwartaal van dit jaar verder verminderd.

Door de financiële crisis en de onzekere economische vooruitzichten trokken bedrijven opnieuw minder nieuwe leningen aan dan ze aflosten, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.

In het eerste kwartaal van 2010 losten niet-financiële ondernemingen in Nederland 3 miljard euro meer af dan ze bijleenden. In de laatste zeven kwartalen leenden de bedrijven alleen in het eerste kwartaal van vorig jaar meer dan ze aflosten. Zo'n lange periode van netto-aflossingen door het bedrijfsleven is in de afgelopen tien jaar niet voorgekomen.

Hypotheekleningen

Door de recessie nemen ook de hypotheekleningen van huishoudens veel minder sterk toe dan in voorgaande jaren. In 2009 steeg het aan hypotheekleningen opgenomen bedrag met 19 miljard euro. In 2008 werd per saldo nog voor bijna 40 miljard euro aan nieuwe hypotheken verstrekt.

In het eerste kwartaal van 2010 groeide de hypotheekschuld met 4 miljard euro. Dat was evenveel als een jaar eerder, maar aanzienlijk minder dan in het eerste kwartaal van de drie voorgaande jaren.