AMSTERDAM - Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager wil de stresstesten die worden uitgevoerd bij de Nederlandse financiële instellingen per bank openbaar maken.

Dat stelde hij woensdag tegenover het ANP. De Jager kijkt ''met vertrouwen de uitkomst van de testen tegemoet'', die volgens hem ''rond 23 juli'' bekendgemaakt worden.

''We hebben de afgelopen tijd gekeken en overwogen of het noodzakelijk is de tests individueel te openbaren. Onder andere in verband met transparantie vind ik dat nodig. Natuurlijk is daar wel overleg met alle belanghebbenden aan vooraf gegaan'', aldus De Jager.

Ruis

De transparantie is volgens de demissionair minister belangrijk. ''Het is het wegnemen van ruis'', zo zei hij. Volgens De Jager ondergaan in Nederland ''minimaal vier banken'' stresstesten. Het exacte aantal wilde hij niet noemen. Naar verluidt zouden staatsbank ABN Amro, ING, SNS Reaal en Rabobank de testen ondergaan. Ook Van Lanschot Bankiers is genoemd.

De Jager gaf aan dat Nederland een sterk financieel stelsel heeft. ''Maar voortdurende waakzaamheid is nodig''. De minister wil zich ''op dit moment'' verder nog niet uitlaten over de stresstesten bij de individuele Nederlandse instellingen.

Volgens bronnen tegenover Reuters zullen later woensdag de methoden die bij de testen in Europa gebruikt worden, openbaar worden gemaakt.

Landenrisico's

De Jager geeft aan dat in de stresstesten onder andere de landenrisico's worden meegenomen. ''Er wordt zeer breed gekeken naar de risico's.''

In heel Europa worden honderden banken onderworpen aan stresstesten. ''In algemene zin, mochten er maatregelen nodig zijn, dan neemt ieder land zijn eigen verantwoordelijkheid'', aldus de demissionair minister.

''In principe is het dan aan ieder land zelf, wanneer het nodig is, om maatregelen te nemen. Maar we hebben natuurlijk wel een Europees vangnet gespannen wanneer er financiering nodig is'', zo wist de minister.