LONDEN - Griekenland zal de komende vijf jaar zijn kredietverplichtingen eerder niet dan wel nakomen. Dat heeft het Britse kredietanalysebureau CMA becijferd.

Dinsdag reageerden de financiële markten nog opgelucht op de mededeling van de Griekse regering dat het voor dit jaar op schema ligt met het terugdringen van het begrotingstekort.

Op grond van een analyse van zogenoemde Credit Default Swaps berekende CMA de kans dat Griekenland over een periode van vijf jaar in gebreke blijft, op ruim 55 procent. Daarmee staat Griekenland op de tweede plaats op de lijst van landen waar staatsleningen het meest riskant zijn, achter Venezuela en voor Argentinië.

Beschermen

Een Credit Default Swap (CDS) is een instrument waarmee beleggers zich kunnen beschermen tegen betalingsverzuim van een lener. De prijs van een CDS drukt uit hoe hoog beleggers het risico schatten dat een land zijn leningen niet kan aflossen.

Een obligatiespecialist van de Franse bank BNP Paribas benadrukte tegenover de Britse zakenkrant Financial Times dat ''een CDS weliswaar zegt hoe de markt de kredietwaardigheid van een land beoordeelt, maar niets over het moment waarop het land in gebreke blijft.''

In de top tien van landen met het hoogste verzuimrisico staan verder de EU-lidstaten Roemenië, Letland en Bulgarije. De drie veiligste landen om aan te lenen zijn Noorwegen, Finland en op de derde plaats de Verenigde Staten. Voor België, Spanje, Portugal en Frankrijk nam het verzuimrisico het afgelopen kwartaal het sterkste toe, aldus CMA.