AMSTERDAM – Inwoners van Zimbabwe stoppen hun te vies geworden Amerikaanse dollars gewoon in de wasmachine. Dat meldt persbureau AP dinsdag.

In het Afrikaanse land worden de dollarbriefjes, meestal met een lage waarde, gebruikt tot ze letterlijk uit elkaar vallen. Zodra ze beginnen te stinken worden ze gewassen met water en zeep en vervolgens te drogen gehangen tussen het overige wasgoed.

De levensduur van een dollarbiljet overtreft in Zimbabwe ruimschoots de duur die de Federal Reserve voor ogen heeft. Biljetten met een grotere waarde zijn minder vervuild. Maar de armere Zimbabwanen moeten het vooral doen met de briefjes van een, twee, vijf en tien dollar. Banken en bedrijven accepteren deze niet meer als ze extreem smerig zijn.

Handwasje

Volgens de Zimbabwanen gedijen de bankbiljetten het best bij een handwasje in warm water. Maar een wasserette in de plaats Harare beweert dat ook een wasbeurt in de machine weinig kwaad kan. Chemisch reinigen wordt echter niet aangeraden, omdat dit de karakteristieke groene kleur van de biljetten aantast.

In 2008 bedroeg de inflatie van de Zimbabwaanse dollar door politieke problemen zo’n 98 procent per dag. Vorig jaar raakte de munt in onbruik en stapte het land over op Amerikaanse dollars en Zuid-Afrikaanse randen.