BRUSSEL - De Surinaamse luchtvaartmaatschappij Blue Wing Airlines is toegevoegd aan de lijst van maatschappijen die niet in het Europese Luchtruim mogen vliegen. De beperkingen voor Iran Air zijn uitgebreid.

De Indonesische maatschappijen Metro Batavia en Indonesia Air Asia zijn van de zwarte lijst gehaald. Dat heeft de Europese Commissie dinsdag bekendgemaakt.

Blue Wing Airlines vliegt niet op Europa. Volgens de website van het bedrijf wordt er wel op Frans-Guyana gevlogen. Dat valt onder het Europees luchtruim.

Ongeluk

In mei stortte een toestel van Blue Wing neer in het oerwoud in oost-Suriname. De motor vloog in brand en de Antonov An-28 explodeerde. Acht mensen kwamen om.

In april 2008 verongelukte een Antonov van dezelfde vliegmaatschappij ook al in het binnenland van Suriname. Toen kwamen alle 19 inzittenden om.

Iran Air

Iran Air mag niet met haar toestellen van het type A-320 een Boeing B-727 en B-747 in de EU vliegen. Voor de toestellen waarmee de maatschappij nog wel in de EU mag vliegen, geldt dat de commissie extra toezicht zal blijven uitoefenen op de veiligheid.