BRUSSEL - Het verbod op de overname van luchtvaartmaatschappij Aer Lingus door Ryanair dat werd opgelegd door de Europese Commissie is rechtsgeldig. Dat geldt ook voor de weigering door de commissie om Ryanair op te dragen haar minderheidsbelang in Aer Lingus af te stoten.

Dat heeft het Europese Hof van Justitie dinsdag bepaald.

Na privatisering van Aer Lingus door de Ierse regering in 2006 verwierf het eveneens Ierse Ryanair een belang van ruim 19 procent in het bedrijf. In oktober bracht Ryanair een openbaar bod uit op het volledige aandelenkapitaal van Aer Lingus.

Concurrentie

In juni 2007 bepaalde de Europese Commissie echter dat de overname in strijd was met de Europese concurrentieregels. Ryanair ging hier tegen in beroep bij het hof. Dat bepaalde dinsdag dus dat de commissie in haar recht staat.

Ryanair kocht na de uitspraak nog extra aandelen van Aer Lingus. Het kreeg zo een belang van 29,3 procent in het bedrijf. Aer Lingus verzocht daarop de commissie om Ryanair op te dragen de aandelen af te stoten. De commissie weigerde dit.

Aer Lingus stapte hierop naar het hof. Ook op dit punt stond de commissie volgens het hof in haar recht. Het hof voert hierbij aan dat Ryanair geen zeggenschap heeft over de maatschappij.