Ook het voetbal kan wel enige innovatie gebruiken. Zowel qua spelregels, als met de inzet van onafhankelijke ICT hulpmiddelen. Maar de huidige bobo’s willen voorlopig geen verandering. Tijd voor nieuwe ballen!

Chris Bannink | Logica

Wat een mooi sportweekend hebben we achter de rug. Met een tourstart in Rotterdam, de Wimbledonfinales en als klap op de vuurpijl won Oranje van Brazilië. Hierdoor zijn we vanavond de favoriet tegen een Suarez-loos Uruguay om de finale van het WK te kunnen spelen.

Suarez is de held van Uruguay nadat hij door een handsbal Ghana belette om in de laatste seconde van de tweede verlenging te scoren. Door die actie gaat Uruguay uiteindelijk wel door en Ghana niet. Oneerlijk? Nee, “precies volgens de regels.” zegt de FIFA.

Maar volgens mij kan het eerlijker, als je de regels eerlijker maakt. Bij rugby bijvoorbeeld mag de scheidsrechter een penalty-try geven als een scoringskans met opzet door vals spel om zeep wordt geholpen. In het geval van de handsbal van Suarez, had de scheidsrechter dan direct een doelpunt kunnen toekennen aan Ghana, in plaats van een strafschop.

Onterechte doelpunten

Nieuwe spelregels kunnen het voetbal nóg aantrekkelijker maken. Enkele suggesties zijn dit voorjaar onder anderen al door Louis van Gaal en Marco van Basten genoemd, en dat is een goede start.

Belangrijkste is de zorg voor betere, eerlijke en objectieve handhaving van de spelregels. Want de scheidsrechters kunnen we het moeilijk kwalijk nemen dat ze niet altijd alles correct waarnemen.

Zoals het doelpunt met de hand van Henry, waardoor de Fransen ten koste van de Ieren, toch naar het WK konden. Of het onterecht afgekeurde WK doelpunt van Engeland tegen Duitsland en de meerdere onterecht goed- of afgekeurde buitenspeldoelpunten.

Hulpmiddelen

En dat terwijl er prima alternatieven zijn. ICT-hulpmiddelen worden bijvoorbeeld niet geschuwd bij andere sporten als tennis en cricket, zoals de geautomatiseerde netrechter, of de ‘hawk eye’, waarbij de bal continue elektronisch wordt gevolgd door zes camera’s. Zo ontstaat er een perfect 3D beeld en kun je op de millimeter zien of de bal uit of in was.

Scheidsrechters kunnen bij rugby en American football via hun headset overleggen met een video referee, die hoog in het stadion bijvoorbeeld de hawk eye bedient en buitenspel of overtreding in videoherhaling controleert. Daarmee voorkomen we dat één miljard mensen precies zien wat er is gebeurd, maar de scheidsrechter op het veld geen idee heeft.

Chips

Het Duitse Fraunhofer Institute ontwikkelde al in 2005 een techniek, waarbij niet alleen de bal maar alle 22 spelers een chip krijgen. Hiermee wordt 2000 maal per seconde gemeten waardoor alle handelingen van iedereen en de bal in het veld tot op de centimeter nauwkeurig vast wordt gelegd. Nooit meer ruzie over buitenspel of over een bal die over de lijn is gegaan. De techniek geeft objectief de uitslag.

Spelregels en hulpmiddelen kunnen pas veranderd worden als de vier conservatieve IFAB leden Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland het eens worden met de vier FIFA leden. Met zes van de acht stemmen wordt een wijziging aangenomen.

Ik vermoed echter dat het nog een generatie duurt voordat er ‘echte’ wijzigingen worden doorgevoerd, tenzij er wordt besloten voor nieuwe ballen, eh… bobo’s.

Fijne wedstrijd vanavond!

Chris Bannink is Principal Consultant Innovatie bij Logica Business Consulting