PARIJS - De Franse president Nicolas Sarkozy ligt onder vuur omdat hij voor zijn verkiezingscampagne geld zou hebben gekregen van de rijkste vrouw van Frankrijk: Liliane Bettencourt.

Volgens Franse media zou de puissant rijke erfgename van L'Oréal op illegale wijze 150.000 euro in zijn campagne van 2007 hebben gestoken.

Een voormalige accountant van Bettencourt, Claire T., klapte over de affaire uit de school. Zij zou de donatie in cash hebben overhandigd aan de minister van Arbeid Eric Woerth, die tijdens de campagne verantwoordelijk was voor de financiën. Een functionaris van het Elysée meldde dinsdag dat er niets klopt van het verhaal.

Enig kind

Bettencourt is enig kind van de oprichter van L'Oréal en nog altijd de grootste aandeelhouder van het cosmeticaconcern. Toen Sarkozy burgemeester was van haar woonplaats Neuilly-sur-Seine zou zij hem al illegaal van geld hebben voorzien.

Na hun gemeenschappelijke etentjes schoof zij hem dan envelopjes toe. ''Iedereen wist dat'', verklaarde Claire T. Omdat Bettencourt slecht hoort, werd er altijd zeer luid bij gesproken en bleef er weinig geheim in het huis van de miljardair.

Voor de regering van Sarkozy is dit het zoveelste in een reeks van belastingschandalen. Zondag traden twee bewindslieden af vanwege andere affaires. Een van hen had voor 12.000 euro sigaren gedeclareerd. De ander had 116.500 euro belastinggeld gestoken in de huur van een privévliegtuig om een spoedvergadering in Martinique over de aardbeving in Haïti bij te wonen.