ATHENE - De Griekse regering heeft het begrotingstekort in de eerste zes maanden van 2010 bijna gehalveerd ten opzichte van het eerste halfjaar van 2009. Dat maakte de Griekse centrale bank maandag bekend.

De regering van premier George Papandreou kwam in de eerste helft van dit jaar 11,45 miljard euro tekort. Eind juni vorig jaar bedroeg het gat op de begroting nog bijna 20 miljard euro.

Volgens minister van Financiën George Papaconstantinou overtreft de Griekse regering daardoor momenteel de eigen doelstelling om het tekort dit jaar met 40 procent te reduceren.

Tekort

De regering beloofde eerder dit jaar het tekort in 2010 terug te dringen tot 8,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp). In 2009 liep het gat op tot 14 procent van het bbp.

Griekenland heeft stevige bezuinigingsmaatregelen getroffen en belastingen verhoogd. De maatregelen leidden tot felle protesten van vakbonden en de afgelopen maanden is al een hele reeks stakingen en betogingen gehouden.

Donderdag is er opnieuw een algemene staking. Die dag behandelt het Griekse parlement een voorstel om de pensioenleeftijd voor zowel mannen als vrouwen op 65 jaar te brengen.

Zie ook: dossier eurocrisis