AMSTERDAM - De Nederlandse 'people search engine' Wieowie.nl komt in Amerikaanse handen. Met Wieowie kan je snel en effectief iemands digitale leven doorzoeken.

Centroid Media, de in Groningen gevestigde eigenaar van Wieowie, komt voor 100 procent in handen van het Amerikaanse bedrijf kgb, een bedrijf dat informatiediensten levert via telefoon, sms en het internet. Dit maken beide bedrijven bekend. Financiële details zijn niet bekendgemaakt.

Personenzoekmachine Wieowie is gebouwd zodat je snel en effectief iemands digitale leven kan doorzoeken. Zo kan je snel vinden dat Bart Kappenburg, oprichter van Wieowie, 30 jaar oud is, wat zijn e-mailadres is en ook de namen van zijn familieleden zijn makkelijk terug te vinden. Zoeken naar bedrijven kan ook.

Apps

Van WieoWie zijn ook apps voor iPhone en Android beschikbaar. Daarnaast is het mgelijk een pro-account te nemen (19,95 euro per maand) die reclamevrij is, en meer support-opties geeft.
Spidering

Door middel van scraping en spidering doorzoekt Wieowie verschillende bronnen op internet, zoals Hyves, Schoolbank en De Telefoongids. Kgb noemt Centroids technieken voor real-time data-analyse, spidering en data-extractietechnologie een sterke aanvulling op zijn portefeuille.

Whoozy.com

Naast Wieowie.nl is Centroid Media ook eigenaar van whoozy.com (de internationale versie van Wieowie), kamer.nl, huizenvinder.nl, kamerplanet.nl, huizenmailer.nl, hotelvinder.nl, autorunner.nl en cuisinio.nl. Gezamenlijk zorgen deze sites maandelijks voor ruim 6 miljoen pageviews, aldus Centroid Media.

Het concept van Weiowie.nl en Whoozy is niet uniek. Er zijn online verschillende personenzoekmachines te vinden zoals bijvoorbeeld 123people.

Aan Hyped.nl vertelt Kappenburg dat er bij Centroid Media 8 mensen werken, voornamelijk developers. Kappenburg behoudt de dagelijkse leiding over Wieowie en Whoozy.