BERLIJN - De nieuwe topman van de Britse Royal Bank of Scotland (RBS), Stephen Hester, betitelt de aankoop van ABN Amro, in 2007, als een ''grote fout''. Hester doet dat in een interview in de Duitse krant Welt af Sonntag.

Volgens Hester bezat RBS onder zijn voorganger Fred Goodwin nauwelijkse enige strategie, maar kocht de bank alles waartoe zich een goede gelegenheid bood.

De aankoop van ABN Amro, die RBS deed samen met de bankverzekeraar Fortis en de Spaanse bank Santander, was ''zowel in financieel als in strategisch opzicht'' fout, aldus Hester, die verder niet over de koop uitwijdt. RBS nam drie jaar geleden het zakelijke gedeelte van ABN Amro over.

Verzwakt

Bij het uitbreken van de financiele crisis, korte tijd na de verkoop van ABN Amro, bleek RBS zozeer te zijn verzwakt dat de bank door de Britse staat overeind moest worden gehouden. RBS is nog steeds grotendeels in handen van de overheid.

Hester laat in de krant weten dat RBS inmiddels de crisis voor een belangrijk deel te boven is. ''Wij heben weer wat nieuwe ruimte'', aldus Hester.