De beurs sleept zich voort richting de vakantieperiode. Nu al kan gesproken worden van een verloren halfjaar waarin richtingloosheid en het gebrek aan opwinding de toon zetten.

Door Leon Hillen | Vermogensvisie, in samenwerking met Belegger.nl

Oké we hadden de perikelen rond Griekenland en de daarmee samenhangende euroflauwte, maar op de stand van de beursindices heeft dit uiteindelijk weinig invloed gehad.

Kijken we naar de AEX dan begonnen we 1 januari op 335. De maanden daarna hebben we enkel omtrekkende bewegingen gemaakt rond die 335 met oplevingen die reikten tot bijna 360 en wegtrekkertjes tot even onder 310.

25 puntjes naar boven, 25 puntjes naar onder, dat was het dan voor dit geschiedenisloze halfjaar. De flauwte zie je terug in individuele aandelen want ikzelf heb de markt zelden zo inspiratieloos meegemaakt als nu.

Zo opwindend als 2008 en 2009 soms waren, zo saai was het op de beursvloer de eerste maanden van dit jaar.

Saai

De vraag is hoe nu verder in het tweede halfjaar van 2010. Ik heb al vaker gesteld dat het saaie beursverloop allerminst recht doet aan de financieel-economische randomgeving, waar eerder gesproken kan worden van een vaatje buskruit dat op punt van ontsteken staat.

De problematiek rond schulden, staatshuishoudingen en valuta is zo complex dat er weinig nodig lijkt om ook aandelenbeurzen weer op de manisch-depressieve pleisterplaatsen te doen lijken die ze in 2008-9 waren. In die zin kan er gesproken worden van een stilte voor de storm die nu al een half jaar voortduurt.

Technisch analisten

In geval van richtingloosheid is er altijd een groep beursvorsers die op elk moment een verwachting over het nabije beursverloop kan leveren op bestelling. Ik doel op de groep technisch analisten (TA’ers) die feitelijk allen hetzelfde vak uitoefenen maar er wonderwel in slagen ieder voor zich tot verschillende conclusies te komen.

Zolang die conclusies voor de individuele eindbelegger bruikbaar zijn hoeft daar niks mis mee te zijn. Ikzelf hanteer ook een simpele vorm van TA die uitgaat van de selffulfilling prophecy gedachte welke erop neerkomt dat de beleggende meute zich als vanzelf naar consensusverwachtingen rond zogenaamde steun- en weerstandsniveaus gaat gedragen.

Hoofd-schouderformatie

Zo spreken op dit moment veel TA’ers van een hoofd-schouderformatie in de index welke de opmaat moet vormen tot een meer significante beursdaling in het tweede halfjaar van 2010.

Hiermee wordt de ontwikkeling bedoeld dat de voorlopige top rond de jaarwisseling van AEX 330-340 (linkerschouder) in de lente is gevolgd door hogere topvorming rond 350-360 (hoofd) en na de meicrash wederom een lagere top rond 330-340 (rechterschouder) is gevormd.

Indien die 340 niet opwaarts doorbroken wordt kan de hiermee bevestigde lagere top de inleiding vormen voor een daling tot in eerste instantie 300 en uiteindelijk daaronder.

Hoofd, schouders, knie en teen

Op de maat van “hoofd-schouders-knie en teen” liggen essentiële niveaus voor de AEX hiermee op 360 (hoofd) – 340 (schouders) – 300 (knie) en 240 (teen).

In een creatieve bui heb ik uitgaand van deze veelbesproken H&S (Head & Shoulders) formatie een predictie gemaakt van het mogelijke verloop van de AEX in het tweede halfjaar.

Ervan uitgaand dat met het wederom bereiken van de 340 onlangs de tweede schouder is gezet en we nu mogelijk bezig zijn met een volgende daling tot circa 300. Dat hoeft niet in een keer te gebeuren, de formatie is valide zolang de 340 niet opwaarts wordt doorbroken.

Maar mocht de index deze zomer of in het vroege najaar onder de 300 zakken, dan valt een versnelde daling tot oude steunniveaus in de zone 240-260 niet uit te sluiten. Waarmee de beurs terug zou zijn op het peil gemeten eind 2008, begin 2009.

Piskijken

Een wat sceptische lezer zal dit een staaltje piskijken van de bovenste plank noemen, maar het is een zeer denkbaar scenario en daarom goed om in uw achterhoofd te houden ter bescherming van uw belangen op de aandelenmarkten.

Juist omdat er in het onzekere financieel-economische klimaat voldoende ammunitie denkbaar is welke een beursdaling mogelijk zal voeden.

Mocht de AEX tegen mijn verwachting in de komende zomer alsnog door de 340 naar boven toe uitbreken, kan dit hele Hoofd, Schouders, Knie & Teen verhaal in de prullenbak en kunnen we iets geruster onze posities in aandelen koesteren en mogelijk zelfs uitbreiden. Een nieuwe beurshausse zoals de periode vanaf maart 2009 acht ik echter uitgesloten.

Leon Hillen is een 'selfmade' beursdeskundige en expert op het gebied van stockpicking. Volg hem ook via Twitter.com/leonhillen