ZOETERMEER - De gemeente Zoetermeer gaat onderzoeken of alle kosten die gemaakt zijn rond het bedrijf Sterigenics op de onderneming kunnen worden verhaald. Het gaat dan volgens de gemeente om ''alle onderzoeken en activiteiten'' die de afgelopen periode hebben plaatsgevonden.

Het onderzoek volgt op de raadsvergadering van donderdagavond. De raad besprak in de bijeenkomst die ruim zeven uur duurde het vernietigende rapport over de problemen met Sterigenics. Het bedrijf ligt al lange tijd onder vuur omdat het hoge concentraties van de kankerverwekkende stof ethyleenoxide uitstoot.

Onterecht

De commissie-De Grave, die het rapport schreef, concludeerde onder meer dat de gemeente Zoetermeer het bedrijf onterecht een milieuvergunning verleende en dat ze jarenlang naliet die vergunning te controleren.

Het college van Zoetermeer overleefde het debat na diep door het stof te zijn gegaan. Burgemeester Jan Waaijer en zijn wethouders maakten veel excuses en beloofden er alles aan te gaan doen dit soort fouten in de toekomst te voorkomen.

Emotioneel

De publieke tribune zat erg vol tijdens de raadsvergadering over het rapport. De toeschouwers reageerden soms erg emotioneel op de uitspraken van het college. Leden van het actiecomité van burgers, dat zich hard maakt tegen Sterigenics, liepen halverwege de vergadering boos de zaal uit omdat ze vonden dat de raad zich niet kritisch genoeg opstelde tegenover het college.

Waaijer maakte donderdag al bekend dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoek gaat doen naar de uitstoot van het bedrijf. Daarnaast zal de GGD Zoetermeer in beeld brengen hoeveel inwoners van Zoetermeer klachten hebben die zijn te herleiden tot de uitstoot van Sterigenics.

Spoedprocedure

Zoetermeer besloot donderdag dat Sterigenics, dat medische apparatuur en kleding reinigt, direct moet worden stilgelegd omdat het de afgelopen weken de milieunorm heeft overschreden. Dit besluit heeft het bedrijf aangevochten in een spoedprocedure voor de Raad van State. De zaak dient maandagmiddag.

General manager Paul Lipkens van Sterigenics stelde vrijdag dat zijn bedrijf de milieunorm niet heeft overschreden. ''Onze metingen zijn ruim binnen de wettelijke norm'', aldus Lipkens.

''En dat kunnen wij ook aantonen. Wij weten niet hoe de gemeente Zoetermeer aan de cijfers komt waarop het besluit is gebaseerd.''