WASHINGTON - De werkgelegenheid in de Verenigde Staten (exclusief de landbouwsector) is in juni voor het eerst dit jaar afgenomen.

De werkgelegenheid kromp met 125.000 banen ten opzichte van een maand eerder. Dat is de scherpste daling sinds oktober vorig jaar. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag bekend.

Het cijfer valt analisten die zijn ondervraagd door persbureau Reuters tegen. Zij gingen uit van een afname van de werkgelegenheid met 110.000 banen.

In mei steeg de werkgelegenheid nog met een herziene 433.000 banen, maar dat kwam omdat de Amerikaanse overheid veel tijdelijke werknemers in dienst nam om een nationale volkstelling uit te voeren. Veel van die werknemers werden in juni weer naar huis gestuurd.

Werkloosheid

De werkloosheid kwam in juni uit op 9,5 procent van de Amerikaanse beroepsbevolking tegen 9,7 procent in de voorgaande maand. Dat is het laagste niveau sinds juli vorig jaar. De werkloosheid werd door analisten geraamd op 9,8 procent. Het werkloosheidspercentage nam af omdat veel Amerikanen zijn gestopt met het zoeken naar werk en daarom niet meer als werkloos geregistreerd staan.

In juni gingen 225.000 mensen die dienst deden als volksteller weg bij de federale overheid. Bij Amerikaanse bedrijven steeg de werkgelegenheid met 83.000 arbeidsplaatsen. Hier werd door analisten gerekend op een stijging van het aantal banen met 112.000.

Obama

Het banencijfer is een tegenvaller voor de regering van president Barack Obama. Banengroei is een van de belangrijkste speerpunten van zijn beleid. De daling van de werkgelegenheid kan de zorgen over het haperende herstel van de Amerikaanse economie aanwakkeren. Dat kan de populariteit van Obama onder druk zetten.

Analisten en economen vrezen verder dat de hoge werkloosheid en de problemen op de Amerikaanse huizenmarkt de economie opnieuw in een recessie kunnen duwen. Sinds het uitbreken van de economische crisis in de VS zijn al meer dan acht miljoen Amerikanen werkloos geraakt.