AMSTERDAM - De overname van Sanders Supermarkten door Sligro is het begin van een nieuwe consolidatieslag binnen het Nederlandse supermarktuniversum. Dat zegt Maarten Vijverberg, partner bij Boer & Croon.

Het beursgenoteerde Sligro kondigde vanmorgen aan Sanvier, het moederbedrijf van Sanders Supermarkten, over te nemen voor bijna 50 miljoen euro. Sanders realiseerde in 2009 een winst van 4 miljoen euro op een omzet van 100 miljoen euro.

Boer & Croon adviseerde de overgenomen partij, met 22 supermarkten in de regio Twente, bij deze transactie.

Prijs

''Vanuit de sector zie je dat dit jaar, en overigens vorig jaar ook al, de concurrentie toeneemt op het gebied van prijs, locatie en consumentenbenadering'', zo geeft hij aan.

''Willen bedrijven adequaat omgaan met deze ontwikkelingen, dan zullen ze schaalvoordelen moeten behalen.'' Dat kan door overnames of andere samenwerkingsvormen.

Inkoop

Zowel Sanders als Sligro Food Group zijn lid van inkoopvereniging Superunie, die in de Nederlandse supermarktsector met een marktaandeel van circa 30 procent een toonaangevende inkooppartij vormt.

Vijverberg wil niet aangeven welke partijen er in zijn ogen een grote rol gaan spelen bij eventuele verschuivingen binnen het supermarktenlandschap. ''Maar degene die meedoet in de slag, kan daar wel voordeel bij behalen'', zo zegt hij.