AMSTERDAM – De Ierse prijsvechter Ryanair houdt vast aan de plannen om een deel van de passagiers in het vervolg staand te vervoeren. Passagiers die zichzelf staand willen vervoeren worden beloond met een gereduceerd tickettarief vanaf vier dollar per ticket.

Dit heeft Ryanair-baas Michael O'Leary bekend gemaakt, zo meldt de Britse krant Daily Mail.

Het bedrijf wil in de toekomst in 250 toestellen 15 rijen stoelen vervangen door zogenaamde ‘staanstoelen’, waarbij passagiers met een gordel aan tegen een pilaar kunnen leunen. Ook verwijdert het bedrijf in deze toestellen twee toiletten.

Extra passagiers

Het bedrijf hoopt met deze ingrepen 50 extra passagiers per toestel te vervoeren. Voor toiletgebruik moet de passagier in het vervolg gaan betalen, zo maakte de prijsvechter al eerder bekend. Een toiletbezoekje gaat in het vervolg 1 dollar kosten.

Ook de plannen voor staanplekken zijn niet nieuw: vorig jaar maakte het Ierse bedrijf al bekend de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing te hebben gevraagd zijn toestellen aan te passen voor dergelijke plekken.

Veiligheidsregels

Of de plannen van O’Leary haalbaar zijn, is nog maar de vraag. Europese veiligheidsregels kunnen de komst van staanplaatsen in de vliegtuigen nog dwarsbomen. Een woordvoerder van de European Aviation Safety Agency in Keulen deed de plannen van Ryanair dan ook af als een publiciteitsstunt.

“Wij hebben nog geen enkele aanvraag van goedkeuring voor staanplaatsen ontvangen”, aldus een woordvoerder. Ook Boeing reageert afwijzend op de plannen. “We overwegen niet om dergelijke staanplaatsen in onze toestellen te bouwen. Strenge veiligheidsvoorwaarden verbieden dit”, aldus een woordvoerder tegenover de krant.