BERLIJN - Het Duitse parlement heeft vrijdag ingestemd met een algemeen verbod op ongedekt speculatief handelen, het zogeheten naked short selling. De maatregel geldt voor alle aandelen met een notering in Duitsland, in euro's uitgegeven staatsobligaties en daarvan afgeleide producten.

Het verbod werd gesteund door de coalitiepartijen CDU/CSU en FDP. De sociaaldemocratische SPD stemde tegen en de groene en de linkse partijen onthielden zich van stemming.

De wet moet nog worden goedgekeurd door de Duitse Eerste Kamer voordat die in werking treedt. Die goedkeuring vindt waarschijnlijk volgende week vrijdag plaats.

Verbod

In mei kwam Duitsland al met een verbod op de speculatieve handel in de aandelen van de tien grootste Duitse financiële instellingen en in euro's uitgegeven obligaties. Dat verbod werd vorige maand door de Duitse regering uitgebreid naar alle soorten effecten.

Bij naked short selling speculeren handelaren op koersdalingen van aandelen en andere beleggingsproducten, zonder over die stukken te beschikken. Het verbod moet misbruik en speculatie op de financiële markten tegengaan.