LEIDSCHENDAM - Het wordt druk in ons land deze zomer. Dit jaar brengen naar verwachting 4,1 miljoen Nederlanders hun zomervakantie in eigen land door.

Dat zijn er 100.000 meer dan vorig jaar, zo meldde brancheorganisatie NBTC vrijdag. Ook komen meer buitenlandse toeristen naar Nederland, verwacht het NBTC.

''Deze zomer zullen naar verwachting 2,5 miljoen buitenlandse toeristen de zomervakantie vieren in Nederland.'' Dat zijn er 50.000 meer dan vorig jaar.

Crisis

Dat zowel het binnenlandse toerisme als het inkomend toerisme groeit, is volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen te danken aan de crisis. ''Op vakantie gaan blijft belangrijk, alleen de wijze waarop is veranderd.'' Het motto is nu: korter, dichterbij en minder uitgeven.

De verwachting is dan ook dat meer Duitse en Belgische toeristen onze kant op komen.

Weer

In totaal boeken Nederlanders dit jaar in de zomer 8,4 miljoen vakanties, waarvan nu bijna de helft in eigen land wordt doorgebracht. ''Afhankelijk van hoe het weer is, kan dat nog oplopen of dalen'', aldus een woordvoerster van het NBTC.

Juist omdat mensen steeds dichter op de datum van vertrek een vakantie boeken, wordt het weer nog meer dan voorheen een factor van belang bij het bepalen of we de grens over gaan voor de vakantie.