Elke week de opmerkelijkste innovaties en creatieve uitingen in Innovatie 360. Met deze week onder meer: virtueel haren knippen, een zachtaardige terreinwagen, een filmkijker en –regisseur in één, en Bluetooth-horloge voor de FIFA-scheidsrechter.

In samenwerking met Idealize, het platform voor creatieve bedrijfsideeën.

Of het nu professionele rallyrijders of hobbyisten met een terreinwagen zijn, er is wereldwijd een groot aantal mensen dat graag over ruige landschappen scheurt.

Deze liefhebberij brengt echter ook nadelen met zich mee: terreinwagens maken het landschap kapot. Designer Niklas Palm presenteerde daarom onlangs een concept car, bedoeld voor Volkswagen. De Terrafine zou geen schade toedoen aan het natuurlandschap.

Door een vloeiende vorm, die de ontwerper inspireerde op de bodem van boten, en een hoge wielophanging, zou de auto geen rotsen, planten en zandgrond aantasten. Ook belangrijk is dat de hoogte van de Terrafine volgens Palm verstelbaar is. Daardoor kan de bodem van de auto bij extra ruig landschap toch gesteente ontwijken en beschikt de rijder over een beter uitzicht.

De kijker als regisseur

Andere mensen raken eerder enthousiast door een goede actiefilm. Alleen bij films heeft de kijker vaak een passieve rol: hij neemt, in tegenstelling tot een autorijder, niet deel aan het spel. Productiebureau Tool of North America kwam deze week echter met een gratis iPad-app, die die tekortkoming een beetje wegneemt.

Met de applicatie Touching Stories nemen gebruikers de regie van een film deels over. Kijkers kunnen karakters onder meer sneller laten rennen en een video toont een scène waarbij schudden met de iPad ervoor zorgt dat een filmkarakter een dansje doet.

Niet het hele verloop is te beïnvloeden: regisseurs creëerden vier films met een aantal serie scènes waar kijkers het verhaal een draai kunnen geven. De mogelijk wendingen in de film zijn door een filmcrew van tevoren opgenomen.

Virtueel haar knippen

Ook een andere applicatie breidt onze mogelijkheden uit: Het Tokyo Institute of Technology heeft een augmented reality-applicatie ontwikkeld, waarmee beginnende kappers haren kunnen leren knippen.

Air Hair, zoals het systeem heet, bestaat uit een opstelling met een pop en een computerscherm, dat eruit ziet als een kappersspiegel. De pop is kaalhoofdig, maar bezit op het scherm toch een haardos. Een kapper beschikt ondertussen over een schaar, die in verbinding staat met een computer.

Een video toont het concept in actie: als een kapper de schaar richting de pop beweegt, wordt dit zichtbaar gemaakt op het scherm. Vanaf het moment dat de schaar de haren ‘virtueel’ aanraakt, verandert diens zwarte kleur in rood. Daarna kan de kapper de haren knippen, zonder zich zorgen te hoeven maken over het begaan van een vergissing.

Technologie en voetbal

In alle kroegen op aarde zijn we eensgezind: voetbaltoernooien hebben technologische hulp nodig. Die hulp is in allerlei vormen denkbaar: Andy Kurovets stelt een Bluetooth-horloge voor, met de veelzeggende naam ‘Referee Third Eye’.

Telkens als het bijvoorbeeld buitenspel is, gaat een lichtje branden op het horloge van de hoofdscheidsrechter. Het sein van buitenspel komt van een video referee, die via Bluetooth in contact kan komen met het horloge.

Maar de FIFA? Die gaf deze week slechts aan dat we over technologische hulpmiddelen kunnen discussiëren. En dan alleen bij twijfel over een goal en niet bij buitenspelsituaties.

Pingpongtafel

Tenslotte nog één sportinnovatie van Puma: het bedrijf had designfirma Aruliden ingeschakeld om een innovatieve pingpongtafel te ontwerpen. Resultaat is een tafel met krijtbord als oppervlak en een opbergvak. Zo kun je scores makkelijk bijhouden en batjes opbergen.