ZOETERMEER - Het aantal mensen met een NHG-hypotheek dat hun huis gedwongen moest verkopen met verlies is in de eerste zes maanden van dit jaar verdubbeld tot zeshonderd, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

Dat meldde de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), die de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) uitvoert, vrijdag.

Volgens het WEW wordt bijna de helft van de gedwongen verkopen waar verlies op wordt geleden veroorzaakt door echtscheiding. ''In ongeveer 10 procent van de gevallen is werkloosheid de oorzaak.'' Algemeen directeur Karel Schiffer van de NHG vindt deze stijging ''tegen de achtergrond van de kredietcrisis'' meevallen.

Lening

Het aantal mensen dat in de eerste zes maanden van het jaar een garantiehypotheek aanvroeg en kreeg, nam fors toe van 37.000 vorig jaar tot ongeveer 60.000 dit jaar. Daarbij ging het in 48.000 keer van de gevallen om een lening voor de aankoop van een huis en in 12.000 gevallen om herfinanciering voor woningverbetering.

Sinds een jaar is de grens voor een NHG- hypotheek verhoogd tot 350.000 euro. Binnen dat prijssegment wordt nu bijna 80 procent van de woningaankopen gefinancierd met een NHG-hypotheek. Toen de grens lager lag, was dat 50 procent. ''In de hele breedte wordt er vaker gebruikgemaakt van een NHG-hypotheek'', lichtte een woordvoerder toe.

Ongeveer zevenduizend huishoudens vroegen in de eerste zes maanden van het jaar een NHG-hypotheek aan voor een huis in de prijsklasse tussen 265.000 en 350.000 euro. Tot 1 juli vorig jaar lag de grens voor een NHG-hypotheek op 265.000 euro.