AMSTERDAM - De mensen achter Kantoor voor Klanten, een bedrijf dat fraude pleegde door zich voor te doen als Kamer van Koophandel, kunnen persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor de schade die ze hebben aangericht. Het gaat om bijna een half miljoen euro.

Dat heeft de rechtbank in Rotterdam bepaald in een tussenvonnis volgens de Kamer van Koophandel, die spreekt van een unicum en een precedent. "We zijn ontzettend blij, dit is een enorme overwinning, want het is een plaag", meldt een woordvoerder.

Kantoor voor Klanten

Eind 2008 werden op naam van Kantoor voor Klanten ongeveer 350 duizend facturen aan ondernemers in Nederland verstuurd. In de sterk op de jaarlijkse rekeningen van de Kamer van Koophandel lijkende facturen werd gevraagd om een betaling van 149 euro. Kantoor voor Klanten stuurde de factuur naar eigen zeggen voor opname in een bedrijvengids. De Kamer van Koophandel voorkwam dat ondernemers massaal tot betaling overgingen.

"De rechtszaak was vooral een principiële kwestie tegen een plaag die Nederlandse ondernemers al jaren teistert", stelt directeur van Kamer van Koophandel Nederland Frans van Steenis in een reactie. Volgens hem was het tot nu toe nauwelijks mogelijk om mensen aansprakelijk te stellen, omdat zij zich verschuilen achter bv's en andere rechtspersonen.

De overwinning is volgens Van Steenis een unicum in de Nederlandse rechtspraak, omdat de daders zijn veroordeeld voor alle schade en juridische kosten.