AMSTERDAM - Bestuurders van ondernemingen met een omzet van meer dan 25 miljoen euro zien het liefst dat er flink bezuinigd wordt en dat de benodigde maatregelen daarvoor worden uitgevoerd door een Paars Plus kabinet.

Dat blijkt uit een onderzoek van adviesbureau Boer & Croon en NRC Handelsblad. Al in 2015 zou het nieuwe kabinet volgens de top van de grootste ondernemingen een begrotingsevenwicht moeten hebben bereikt.

Tweederde van de bestuurders vindt dat er per direct flinke ingrepen moeten worden gedaan, wachten op een stabiel economisch herstel duurt volgens hen te lang.

Bij de bestuurders rust op het h-woord geen taboe. Hoewel de VVD in de campagne beloofde niets aan de hypotheekrenteaftrek te zullen doen, vindt eenderde dat de aftrek moet worden aangepakt. Dertig procent vindt dat er op onderwijs niet bezuinigd mag worden, terwijl twintig procent geen enkel thema heeft uitgesloten van bezuinigingen.

Voorkeurscoalitie

Volgens 37 procent kan deze opdracht het beste worden uitgevoerd door een Paars Plus kabinet van VVD, PvdA, GroenLinks, en D66. Twintig procent vindt het beter als VVD, CDA en PVV deze klus gaan klaren.

Ruim de helft van de bestuurders heeft VVD gestemd en bijna de helft vindt dat Mark Rutte premier moet worden.

Voor het onderzoek werden 365 bestuurders ondervraagd.