Een nieuwe Mercedes, Porsche, gerecyclede autobanden en duurzaam touwtje springen: deze vier cases vormen ditmaal onder meer de opmerkelijke ‘groene’ dingen van Update Duurzaam.

In samenwerking met Idealize, platform voor creatieve bedrijfsideeën

Ondanks dat de Olympische Winterspelen voorbij zijn en het WK Voetbal in volle gang is, weet Vancouver toch de aandacht te trekken op sportgebied: het Empire Field Stadium herbergt namelijk rubber van 22.000 gerecyclede autobanden.

Het rubber is verwerkt onder de kunstgrasmat, waar zowel American Football-team BC Lions als voetbalclub Vancouver Whitecaps op zullen spelen. Een rubberen onderbodem zorgt voor een kusseneffect, waardoor spelers minder snel een blessure oplopen.

Tijdelijk

Gek genoeg is het Empire Field Stadium slechts een tijdelijke ondergrond voor beide sportverenigingen. Momenteel wordt BC Place, de echte thuisbasis van de Lions en Whitecaps, gerenoveerd.

Wanneer het stadion klaar is over twee jaar, zullen de teams er terugkeren. Empire Field Stadium wordt daarna een plek waar de gemeenschap vrijuit mag sporten.

Elektrische Mercedes

Dat elektrische wagens niet alleen een duurzaam, maar ook steeds minder een suf imago hebben, bewijst een prototype van een nieuwe elektrische sportwagen, de Mercedes-Benz SLS AMG E-Cell.

De auto bevat een reeks batterij-aangedreven motoren, die binnen vier seconden de auto een snelheid van 100 kilometer per uur geeft. Verder bevat de auto een speciale gele verf met de naam Lumilectric Mango: een verre van neutrale kleur, waar je wel of niet van houdt. Mercedes verwacht dat de SLS AMG E-Cell in 2013 op de markt komt.

Ultra Lightweight Vehicle

Een minder tot de verbeelding sprekend, maar wel veelbelovende elektrische wagen komt van de Japanse Waseda University. Het instituut ontwikkelde de ULV, ofwel de Ultra Lightweight Vehicle: een vederlichte auto van 72 kilogram.

De ULV bereikt slechts een snelheid van veertig kilometer per uur, maar kost een consument wel minder geld. Voor ongeveer twintig eurocent kun je de batterijen binnen vier uur opladen en er tachtig kilometer mee rijden.

Porsche met pedalen

Een kunstenaar, Hannes Langeder, stelt momenteel een nieuwe Porsche, de Ferdinand GT3 RSX, tentoon in een museum in het Oostenrijkse Linz. Het is geen Porsche, zoals we die kennen: de auto wordt voortbewogen door fietspedalen en bestaat uit plastic pijpen, aluminiumfolie en plakband.

Het kostte Langeder zo’n duizend uren om het vehikel te bouwen, maar het was de moeite volgens hem waard: “Deze Porsche roept de vraag op wat nu eigenlijk precies de functie is van de originele krachtige, brullende motor. Voor mij als gepassioneerde fietser is het duidelijk: het heeft geen andere functie dan het uitbeelden van rijkdom en kracht.”

E-Rope

Waar bewegingsenergie de wielen van een Porsche aan het rollen krijgt, kan fysieke kracht ook op andere manieren benut worden. Bekend voorbeeld is de fietser die zijn pedaalkracht omzet in energie.

Designer Kyung Guk Lee stelt op zijn beurt voor om bij touwtje springen energie op te slaan. Elke keer als het touw omslaat, genereert zijn E-Rope energie die opgeslagen kan worden in batterijen en voeding kan leveren aan LED-licht.

Bekijk hier de andere edities van Update Duurzaam