STAMFORD - De wereldwijde investeringen in informatietechnologie zullen dit jaar lager uitvallen dan eerder werd aangenomen vanwege de Europese schuldencrisis en de daling van de euro ten opzichte van de dollar.

Dat heeft het Amerikaanse marktonderzoeksbureau Gartner donderdag bekendgemaakt. Gartner voorspelde in april nog een stijging van de investeringen met 5,3 procent, maar stelde dit donderdag bij naar een plus van 3,9 procent.

Daarmee zal wereldwijd naar verwachting 3,35 biljoen dollar (ruim 2700 miljard euro) worden uitgetrokken voor software, computers en andere IT-apparatuur.

Bedrukt

Vice-president Richard Gordon van Gartner verwacht dat de groei voorlopig bedrukt blijft. ''Op de langere termijn, de komende vijf tot tien jaar, zullen overheden in Europa korten op investeringen omdat ze het druk hebben met het bestrijden van begrotingstekorten en schulden.''

Gordon denkt dat het bedrijfsleven ook terughoudend zal zijn omdat bezuinigingsmaatregelen van overheden een negatief effect op leveranciers aan de publieke sector zullen hebben.