MADRID - De Spaanse regering heeft donderdag 3,5 miljard euro opgehaald met de uitgifte van vijfjarige staatsobligaties. Daarmee voldeed de staat aan de eigen verwachtingen, ondanks de waarschuwing van kredietbeoordelaar Moody's dat het de kredietwaardigheid van het land onder de loep neemt.

De gemiddelde rente op de leningen liep op tot 3,657 procent tegen 3,532 procent bij de vorige veiling van vijfjaarsleningen begin mei.

De vraag naar de obligaties lag bovendien iets lager dan bij de vorige uitgifte. Toch slaagde de staat er eenvoudig in te voldoen aan de eigen doelstelling om 2,5 tot 3,5 miljard euro binnen te halen.

Kredietwaardigheid

Moody's waarschuwde woensdagavond dat het de kredietwaardigheid van Spanje waarschijnlijk van de hoogste status (triple A) zal ontdoen. Branchegenoten Fitch en S&P gaven in de afgelopen maanden al een lagere waardering aan de Spaanse staatsschulden.

Donderdag besloot Moody's de kredietwaardigheid van vijf Spaanse regio's met één stap te verlagen. Het gaat om de gebieden Madrid, Castilla y Leòn, Extremadura en Murcia. Volgens Moody's zullen deze regio's dit jaar een aanzienlijke inkomstenval meemaken, waardoor het begrotingstekort van de gebieden zal oplopen.