STOCKHOLM - De Zweedse centrale bank heeft donderdag het belangrijkste rentetarief met een kwart procentpunt verhoogd tot 0,5 procent.

De verwachtingen voor de economische groei van Zweden voor dit jaar werden opgeschroefd tot 3,8 procent. Eerder verwachtte het land een groei van 2,2 procent.

De rente werd verhoogd omdat de Zweedse economie flink herstel vertoont en de inflatie weer oploopt. ''De Zweedse economie ontwikkelt zich sterk na de scherpe neergang. De rente moet nu geleidelijk verder worden verhoogd naar meer normale niveaus om de inflatiedoelstelling van 2 procent te bereiken en om een stabiele economische groei te verzekeren'', aldus de Riksbank.

Rente

De Zweedse rente stond sinds juli vorig jaar op het historisch lage niveau van 0,25 procent. De verwachting is dat later dit jaar de rente verder wordt opgeschroefd.

Buurland Noorwegen verhoogde vorig jaar al de rente. Noorwegen was daarmee het eerste Europese land dat de rente weer verhoogde na het uitbreken van de financiële crisis.

Groei

Voor volgend jaar rekent de Zweedse centrale bank op een economische groei van 3,6 procent. Eerder ging de bank uit van een groei van 3,7 procent.

Vorig jaar kromp de Zweedse economie nog met 4,9 procent. Dat was de sterkste economische teruggang sinds de Tweede Wereldoorlog.