Het klinkt goed, maar klopt het ook? Deels, en dat maakt dat een toelichting wel gewenst is, want wanneer is stress nu echt funest en wanneer heeft het toegevoegde waarde.

Om maar eens een open deur in te trappen kunnen we stellen dat er een erg grote groep mensen is die regelmatig tegen een deadline aanwerkt, pas productief wordt als de datum van de deadline in zicht komt.

De dosis stress die dan vrijkomt, is niet direct stress waar je de nagels van afkluift, de onderlip op kapot bijt of de vloer stuk loopt van het ijsberen. Je lichaam reageert dusdanig dat je alert en scherp bent en je goed presteert.

Herstellen

Maar van stress moet je lichaam herstellen en herstellen kost tijd. Immers stress wil zeggen dat de bloeddruk en hartslag stijgt, spieren spannen zich aan en adrenaline komt vrij om je lichaam “op te pompen”.

Als je meerdere stressperiodes in korte tijd ondergaat en niet genoeg tijd krijgt of neemt om te herstellen, dan stapelt het zich op en wordt stress die je positief kan stimuleren, plots ongezonde stress. Het begint bij het geestelijke proces, maar uit zich vervolgens ook lichamelijk. Herstellen en dus ontspannen is een must.

Ondernemer

Zo heb ik een tijdje samengewerkt met een ondernemer die ooit vanuit passie zijn onderneming is gestart en welke inmiddels een onderneming sturing geeft die hem eigenlijk te groot is geworden. Vanuit passie iets beginnen en er dan enig moment achter komen dat dit niet is wat je oorspronkelijk wilde, is hard maar wel goed.

Immers als je het herkent en erkent heb je de eerste stap gezet naar een verandering. Naast persoonlijke gesprekken met deze ondernemer over zijn passie, waarom hij wat deed en wat hij eigenlijk wilde doen – ik heb gedwongen weer te dromen – heb ik een voorstel qua organisatie neergelegd en een financieel plaatje hoe hij zijn organisatie neer kon zetten.

Geen luxueuze peperdure oplossing – want die zijn eenvoudig genoeg te bedenken – maar een down to earth oplossing, met reële cijfers, maar voor hem een vrijere, minder stressvolle job. En rol die ook meer bij de ondernemer, zoals hij is, past.

Kindje

Niet het financiële of het feit dat de adrenaline weer tot normale proporties teruggebracht zou worden, maar het feit dat iemand anders “zijn kindje” ging bestieren heeft hem verschillende keren doen slikken, heeft hem nog enkele slapenloze nachten en afgekloven vingers bezorgd. Maar toen hij de beslissing in overleg met zijn partner – op mijn verzoek heeft hij deze bij het proces betrokken – had genomen, viel er ook een last van zijn schouders.

Een goede uitvoerende man die capabel is voor de job, heeft nu de dagelijkse leiding. Een man die opgewassen is tegen die eigenwijze ondernemer die af en toe nog een poging doet om dingen door te voeren die binnen het aandachtsgebied van de dagelijks leider vallen.
De ondernemer is weer aan het ondernemen, heeft zijn nagels weer terug en zijn onderlip is niet meer gehavend.

Happy

Daarnaast is zijn vrouw happy, want hij heeft weer tijd om met zijn zoon naar het voetbal te gaan, hoort met eigen oren wat de leraar over zijn kinderen te vertellen heeft tijdens de ouderavond en hij maakt eindelijk gebruik van die professionele grasmaaier die in de schuur stond te verroesten.

Het enige waar ik hem nog op betrap is zijn telefoon die ook in zijn vakantie aanstaat. Maar ja, met capabele mensen en een manager die de telefoontjes afvangt, laat dit de telefoon onaangeroerd. De enige (gezonde) stress die hem nu nog bezighoudt is de stress van het tennistoernooi waar hij zijn competitieve inslag laat gelden. Het is hem vergeven.

Helma van Wanrooij en Eelkje Oldenburger zijn eigenaar van Janus Kizuna. Zij herstructureren bedrijven (advies en interim) en bieden persoonlijke begeleiding aan leiders. Capabiliteit en vertrouwen zijn de kernwaarden. Gecertificeerd DNA Wealth Mentor.