GENEVE - De Europese Unie en enkele Europese lidstaten hebben ongeoorloofde subsidies verstrekt aan vliegtuigbouwer Airbus. Deze illegale subsidies moeten dan ook worden ingetrokken, heeft de wereldhandelsorganisatie WTO donderdag bepaald.

De EU krijgt negentig dagen de tijd om de subsidies in te trekken. Volgens bronnen zou de EU in beroep gaan tegen de uitspraak, maar de Europese Commissie liet weten hierover later pas een beslissing te nemen.

De Verenigde Staten spraken van een grote overwinning. De VS hadden zes jaar geleden een klacht ingediend over de subsidies aan de Europese vliegtuigbouwer, die tegen een lagere rente dan de markttarieven werden verstrekt.

Concurrent

De Amerikaanse concurrent Boeing zou hierdoor worden benadeeld, was de klacht van de VS. WTO weerlegde echter dat de werkgelegenheid en de inkomsten van de Amerikaanse luchtvaart door de EU-subsidies zouden zijn beïnvloed.

Hoe hoog het bedrag precies is dat Airbus moet terugbetalen is niet bekend. Volgens Boeing zou het gaan om vier miljard dollar (3,26 miljard euro).