DEN HAAG - De filezwaarte is de laatste zes maanden met 3 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode van 2009. De toename komt vooral door het winterweer. Ook stonden er in juni meer files dan vorig jaar.

Dat meldde de ANWB woensdag. Onder filezwaarte wordt verstaan de lengte keer de duur van de file.

Het afgelopen halfjaar stonden er tijdens de spits en in de weekeinden meer files dan vorig jaar. Op zaterdag en zondag werd er de laatste zes maanden flink aan de weg gewerkt. Dat zorgde voor vertragingen. Overdag daalde het aantal files. De drukste spits was op maandag 1 februari, toen er door sneeuwval 571 kilometer stilstaand verkeer stond.

Crisis

Ondanks de stijging van de filezwaarte heeft die nog niet het niveau bereikt van twee jaar geleden, voor het begin van de economische crisis.

De vijf grootste knelpunten de afgelopen zes maanden waren de A4 Amsterdam richting Den Haag, tussen Roelofarendsveen en Hoogmade, de A2 Utrecht richting 's-Hertogenbosch, bij knooppunt Everdinge, de A50 Arnhem richting Eindhoven, bij de brug Heteren, de A2 Amsterdam richting Utrecht, bij Maarssen en de A20 Hoek van Holland richting Gouda, tussen knooppunt Kleinpolderplein en Rotterdam-Crooswijk.