HAARLEM - Hoofdverdachte Jan van V. in de grote vastgoedfraudezaak rond Philips Pensioenfonds en Bouwfonds heeft woensdag niets willen zeggen over de beschuldigingen van justitie aan zijn adres.

Justitie verdenkt Van V. van onder meer verduistering van vele miljoenen euro's, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Tijdens een niet-inhoudelijke zitting beklaagde Van V.'s advocaat Willem Koops zich over de werkwijze van het Openbaar Ministerie (OM). Het OM zou geen ontlastende informatie in het dossier hebben opgenomen. Volgens officier van justitie Robert-Hein Broekhuijsen heeft het OM dat wel degelijk geprobeerd.

Het hielp alleen niet mee dat een aantal verdachten, onder wie Van V., ervoor koos zijn mond te houden ''en niet de 'guts' hadden om te vertellen wat er in het dossier aan de hand was'', aldus de aanklager. ''Zeker als je directeur bent van een grote organisatie.''

Bouwfonds

Van V. was destijds directeur van Bouwfonds Vastgoedontwikkeling. Hij is sinds zijn aanhouding in november 2007 zwijgzaam over zijn vermeende aandeel in de fraude. Justitie had in deze zaak ongeveer 125 verdachten op de korrel die samen meer dan 200 miljoen euro zouden hebben ontvangen voor het gunnen en de afwikkeling van grote bouwprojecten.

Volgens advocaat Koops zijn de rechten van de verdachte ernstig geschonden en zijn de bij opsporing betrokken instanties ''oncontroleerbaar'' te werk gegaan. Illustratief is volgens Koops de ''beroemde'' foto die werd gemaakt toen een pakket met horloges werd overhandigd aan Rob Lagaunne, oud-directeur van Philips Pensioenfonds.

Foto

Voor het maken van de foto was volgens Koops geen toestemming gegeven. ''De FIOD besloot dit te omzeilen, omdat zij weet dat foto's sappig bewijs opleveren'', aldus de advocaat.

Volgens de officier van justitie typeert de foto, die vermoedelijk omkoping vastlegde, echter wat er aan de hand is in het vastgoedfraudedossier. ''De foto is symbolisch'', aldus Broekhuijsen, die eraan toevoegde dat de politie het recht heeft om op de openbare weg foto's te maken van mensen die samenkomen.

Woensdagmiddag zijn nog de regiezittingen in de zaken van de verdachten Olivier L en ex- bestuursvoorzitter van Bouwfonds Cees H.