DEN HAAG - Minister Jan Kees de Jager (Financiën) voelt er niets voor te voldoen aan de wens van de Tweede Kamer om nu te komen tot een verbod op speculatie met behulp van kredietverzekeringen op staatsobligaties.

In een brief aan de Tweede Kamer laat hij woensdag weten dat zo'n maatregel de schatkist en dus de belastingbetaler veel geld kan kosten. Bovendien kan zo'n verbod leiden tot grote onzekerheid op financiële markten en zou de overheid problemen kunnen krijgen met het plaatsen van nieuwe staatsobligaties.

De Jager verwijst naar Duitsland waar dat soort effecten te zien waren na de aankondiging van een speculatieverbod. ''Dit heeft uiteindelijk ook de Duitse staatskas geen goed gedaan'', aldus de minister.

Europa

Als je dit soort maatregelen wilt nemen, dan heeft een gezamenlijke aanpak in Europa volgens De Jager sterk de voorkeur. ''Het nu treffen van maatregelen op nationaal niveau zou Nederland Europees gezien in een negatief daglicht stellen.''

Eerder plaatste premier Jan Peter Balkenende ook al kanttekeningen bij de wens van de Tweede Kamer. Hij waarschuwde toen dat opgepast moest worden met ''geïsoleerde maatregelen''. ''Die kunnen contraproductief werken'', aldus de premier.

Motie

Vorige maand nam de Kamer op initiatief van SP en PvdA een motie aan waarin het kabinet werd opgeroepen met een verbod te komen op speculatieve transacties met behulp van kredietverzekeringen op staatsobligaties. Ook het verkopen van aandelen in grote financiële instellingen zonder deze te bezitten, zou volgens de Kamer verboden moeten worden.