AMSTERDAM - ''Het 'reddingsplan' van Heineken voor horecabaas Sjoerd Kooistra was geen reddingsplan. Het was een capitulatievoorstel dat Kooistra van al zijn activa zou beroven.''

Dat zegt vriend en advocaat Oscar Hammerstein over het voorstel dat Heineken naar eigen zeggen stuurde aan de maandag overleden Kooistra.

''Het handelen van Heineken is schandelijk. Ze hebben het te hard gespeeld en hem tot zelfmoord gedreven'', aldus Hammerstein. Volgens de advocaat staat als een paal boven water dat Kooistra de hand aan zich zelf sloeg. ''Het is een kwestie van tijd voor de politie dat bevestigt.''

Overmaken

Heineken eiste dat Kooistra uiterlijk dinsdag 2 miljoen euro zou overmaken. Ook moest hij een lijst van bezittingen maken. De huurcontracten van 31 kroegen moesten in het voordeel van Heineken worden gewijzigd, aldus Hammerstein.

De raadsman wijst er op dat Kooistra een gesprek wilde met Heineken-topman Philip de Ridder. ''Die gaf vervolgens aan niets met Kooistra van doen te willen hebben. Maar nu spreekt het bedrijf dus van een reddingsplan. Heineken moet zich diep schamen'', aldus Hammerstein.

Al het nieuws rond het overlijden van Sjoerd Kooistra