NEW YORK - De huizenprijzen in de twintig grootste steden in de Verenigde Staten zijn in april onverwacht fors gestegen. Dat bleek dinsdag uit cijfers van het onderzoeksinstituut CaseShiller.

De huizenprijzen stegen met 0,8 procent, terwijl analisten gepolst door Reuters hadden gerekend op een prijsstijging met 0,2 procent. Het gaat om cijfers die niet zijn aangepast voor seizoensinvloeden. In maart was nog sprake van een prijsdaling met 0,5 procent.

Toch is er volgens analisten geen sprake van een structurele verbetering op de Amerikaanse huizenmarkt. De prijsstijging van april zou het gevolg kunnen zijn van het feit dat in die maand verscheidene belastingvoordelen voor huizenkopers afliepen. Mensen zouden daarvan op het nippertje nog hebben willen profiteren.

Cijfers

Volgens cijfers die wel voor seizoensinvloeden zijn aangepast, gingen de prijzen in april met 0,4 procent omhoog, waar analisten hadden gerekend op een daling met 0,1 procent. Op jaarbasis stegen de prijzen met 3,8 procent. Analisten hadden hier gerekend op een stijging met 3,4 procent.