LEIDSCHENDAM - De toeristische sector is een van de grotere werkgevers in het land, groter dan bijvoorbeeld de land- en tuinbouwsector of het bank- en verzekeringswezen.

Een investering van 1 miljoen euro in promotie van Nederland leidt tot 40 miljoen euro aan extra bestedingen in de sector en dat levert duizenden extra banen op.

Dat concludeert onderzoeksbureau Ecorys dat in opdracht van brancheorganisatie NBTC de relatie tussen toerisme en de economie onderzocht. Het onderzoek is dinsdag aangeboden aan de vaste Kamercommissie Economische Zaken.

Werk

De toeristische sector biedt volgens het onderzoek werkgelegenheidskansen voor specifieke groepen zoals jongeren, allochtonen en lager opgeleiden. Vooral omdat in de sector bovengemiddeld in deeltijd wordt gewerkt of op basis van flexibele contracten.

Aangezien productiviteitsgroei in het toerisme maar beperkt mogelijk is, zal een toename van de omzet in de sector ''eveneens leiden tot een substantiële toename van het aantal banen'', aldus het NBTC. Bovendien is de werkgelegenheid locatiegebonden.

Omzetgroei

Een jaarlijkse omzetgroei van 1,5 procent zou bij een gelijkblijvende productiviteit over tien jaar leiden tot tussen de 60.000 en 70.000 extra banen.

Maar dan moet Nederland wel zijn concurrentiepositie versterken, bepleit het NBTC. ''Deze wordt bepaald door de vier B's; bereikbaarheid, beschikbaarheid, betaalbaarheid en bekendheid.''