BRUSSEL - Wie mobiel belt of sms't over de grens, moet vrijwel altijd de maximumprijs betalen die de EU heeft ingesteld. Dat komt omdat gsm-exploitanten daarop te weinig concurreren, stelde EU-commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) dinsdag in Brussel bij de presentatie van een onderzoeksrapport.

De Europese Unie dwingt de telefoonbedrijven sinds drie jaar de prijzen te verlagen. Dat leidde al tot een prijsdaling van 70 procent vergeleken met 2005. Donderdag 1 juli gaat een nieuwe verplichte prijsdaling in.

De EU had gehoopt dat bedrijven ondertussen zelf een prijzenslag zouden beginnen, waardoor de prijzen vanzelf nog lager zouden worden.

''Maar drie jaar nadat de regels van kracht werden, hanteren de meeste aanbieders prijzen die op of net onder de maximumprijs liggen. Meer concurrentie in de EU-roamingmarkt zou meer keuze en gunstiger tarieven moeten opleveren voor consumenten'', stelde Kroes.

Winst

Volgens de VVD'ster maken gsm-bedrijven nog genoeg winst op internationale mobiele gesprekken om aantrekkelijker tarieven aan te bieden onder de maximumprijzen.

Mobiele bellers in Europa betaalden eind vorig jaar gemiddeld tegen de 43 cent exclusief btw per minuut voor een telefoontje naar een ander EU-land. Dat was de maximumprijs toen. Een gsm-gesprek ontvangen in een ander EU-land kostte gemiddeld 17 cent excl btw, iets minder dan de prijslimiet van 19 cent.

Prijs

De EU-maximumprijzen dalen donderdag naar 39 cent exclusief btw. Een sms over de grens blijft hooguit 11 cent ex btw kosten.

Kroes wil uiteindelijk geen prijsverschil meer tussen een binnenlands gsm-gesprek en een telefoontje naar een ander EU-land. Haar doel is dat in 2015 te bereiken.