AMSTERDAM - Bierbrouwer Heineken heeft Sjoerd Kooistra een reddingsplan voorgesteld om uit het zakelijke conflict met de horecamagnaat te komen die de afgelopen driekwart jaar duurde.

"Het is er helaas nooit van gekomen'', aldus algemeen directeur Philip de Ridder van Heineken Nederland dinsdag.

''Het is een dramatische gebeurtenis'', aldus de Heinekentopman die de afgelopen 25 jaar zaken deed met Kooistra. ''In alle oprechtheid wil ik mijn medeleven betuigen aan zijn partner Dick Loorbach, familie en vrienden.'' Kooistra werd maandag dood gevonden in zijn villa in Ubbergen.

Brief

In een brief die Heineken vorige week naar Kooistra had gestuurd, drong de brouwer aan op transparantie van Kooistra en terugbetaling van een deel van de schuld die Kooistra had lopen bij Heineken. Als eigenaar van tientallen horecazaken had Kooistra huurachterstanden en schulden bij Heineken. Volgens De Ridder liep dit richting 70 miljoen euro.

''Keer op keer werd gezegd dat Heineken alles fout ziet. Kooistra was een ondernemer in cashproblemen, wij wilden openheid van zaken'', aldus De Ridder. Kooistra's advocaat Oscar Hammerstein liet Heineken weten niet akkoord te gaan met het reddingsplan.

Begrip

Over de uitlatingen van Hammerstein in de nacht van maandag op dinsdag zei De Ridder wel begrip te hebben ''in alle emotie''. Hammerstein zei dat Heineken Kooistra 'vermoord' heeft. ''Hij was behalve zijn advocaat een goede vriend van Kooistra.''

Kooistra lag ook in de clinch met bierbrouwer Inbev. Halverwege juli dient een zaak tegen Kooistra's beheermaatschappij Plassania wegens betalingsachterstanden. Volgens een woordvoerder van Inbev kan de zaak gewoon doorgaan.

Capitulatievoorstel

Volgens Oscar Hammerstein was "het 'reddingsplan' van Heineken voor horecabaas Sjoerd Kooistra geen reddingsplan. Het was een capitulatievoorstel dat Kooistra van al zijn activa zou beroven.''

''Het handelen van Heineken is schandelijk. Ze hebben het te hard gespeeld en hem tot zelfmoord gedreven'', aldus Hammerstein. Volgens de advocaat staat als een paal boven water dat Kooistra de hand aan zich zelf sloeg. ''Het is een kwestie van tijd voor de politie dat bevestigt.''

Eis

Heineken eiste dat Kooistra uiterlijk dinsdag 2 miljoen euro zou overmaken. Ook moest hij een lijst van bezittingen maken. De huurcontracten van 31 kroegen moesten in het voordeel van Heineken worden gewijzigd, aldus Hammerstein.

De raadsman wijst er op dat Kooistra een gesprek wilde met Heineken-topman Philip de Ridder. ''Die gaf vervolgens aan niets met Kooistra van doen te willen hebben. Maar nu spreekt het bedrijf dus van een reddingsplan. Heineken moet zich diep schamen'', aldus Hammerstein.