BEIJING - Internetgigant Google stopt met het doorlinken van gebruikers van zijn Chinese website naar de website in Hongkong.

Het bedrijf zei dinsdag dat het zo hoopt te voorkomen dat de Chinese overheid de internetlicentie van Google ontneemt.

Eerder dit jaar besloot Google te stoppen met het toepassen van zelfcensuur van de zoekresultaten op zijn Chinese site. Het bedrijf stuurde gebruikers voortaan door naar de site in Hongkong. Vrij snel werd echter al duidelijk dat China in staat was ook de toegang tot deze site te beperken.

Onacceptabel

Desondanks dreigt de Chinese overheid Google nu de internetlicentie te ontnemen. ''Het is duidelijk uit gesprekken die we hebben gehad met Chinese overheidsfunctionarissen dat ze het doorsturen onacceptabel vinden'', schrijft David Drummond, het hoofd juridische zaken van Google. Daarom besloot het bedrijf met de praktijk te stoppen.

In plaats daarvan belanden bezoekers van de Chinese site van Google op een aparte pagina, waar ze zelf op een link naar de ongecensureerde zoekmachine in Hongkong kunnen klikken. Ook kunnen ze op die pagina via de normale Chinese site gebruikmaken van onder andere de muziekzoekmachine of de vertaaldienst, die volgens Google niet worden gecensureerd.

"Deze aanpak verzekert dat we trouw kunnen blijven aan onze belofte om geen zoekresultaten te censureren op Google.cn, en geeft onze bezoekers toegang tot al onze diensten vanaf één pagina," schrijft Google in een toelichting.