AMSTERDAM - Microsofts plannen voor Windows 8 zijn uitgelekt. Het pc-besturingssysteem krijgt een app store, en wordt meer toegespitst op touch-schermen en tablets.

het spoor begint bij een Italiaanse Windows fansite met de naam Windowsette, die de hand heeft weten te leggen op een paar Microsoft presentaties waaruit duidelijk wordt waar Microsoft heen wil met Windows 8.

De geheime informatie kwam vervolgens terecht op Engelstalige sites, waaronder Microsoft Kitchen en Microsoft Journal. Zij hebben de PowerPoint slides naar een groter publiek gebracht.

Blauwdrukken

De zogenaamde interne documenten, die ofwel echt zijn of erg indrukwekkende vervalsingen, geven een overzicht van de Windows 8 blauwdrukken. Het besturingssysteem moet snellere opstarten, snelle verbindingsstandaarden als USB 3.0 en Bluetooth 3.0 ondersteunen, en wordt vergezeld van een online-applicatiewinkel: de Windows 8 Store.

Verder staan geavanceerde technologieën zoals gezichtsherkenning hoog op het prioriteitenlijstje van Redmond. Windows 8 zal waarschijnlijk nieuwe soorten beeldschermen en technieken daarvoor ondersteunen, waaronder wireless 3D en HDTV.

Ook moet het voor gebruikers makkelijker worden om zelf diagnoses te stellen als het OS onderuit gaat, en vervolgens moeten ze het zelf kunnen repareren.

Visie

De documenten laten geen details los, maar zijn heel duidelijk over de visie. De plannen voor gezichtsherkenning spreken natuurlijk het meest tot de verbeelding.

Nu webcams heel gewoon worden op laptops, en nu er steeds meer naar voren gerichte camera’s op smartphones komen, zoals de iPhone 4 en de HTC EVO 4G, is het niet meer dan logisch dat Microsoft daar dingen mee wil gaan doen. Een suggestie uit de documenten: “Windows 8 zou mijn aanwezigheid kunnen opmerken en me dan automatisch inloggen.”

Met Windows 8 moet ook nog een ander probleemgebied van Windows worden aangepakt. De vreselijk lange opstarttijden. Een van de grootste voordelen van het aankomende besturingssysteem van Google, Chrome OS, is dat het de gebruiker vrijwel direct toegang biedt tot internet.

Druk op een knop en je kunt vrijwel direct surfen, je kunt bij je bestanden en bij je e-mail. In vergelijking daarmee geeft het uitgesmeerde opstartproces van Windows je altijd weer even de tijd om een kop koffie te gaan zetten.

Prioriteit

Het versnellen van het opstartproces zal zeker een prioriteit zijn in Redmond. “Windows 8 pc’s gaan snel aan, in sommige gevallen vrijwel direct, en zijn klaar voor het werk zonder lange of onverwachte vertragingen. Als klanten hun e-mail willen lezen, sportuitslagen willen bekijken of muziek willen luisteren, dan pakken ze hun pc omdat ze snel kunnen krijgen wat ze willen”, staat te lezen op een van de uitgelekte slides.

In de documenten staat verder nog een afbeelding van een alles-in-een Windows 8 desktop. Die doet sterk denken aan het bekende iMac-ontwerp van Apple (zie de foto bij dit artikel).

In de specificaties staan verder een 17 tot 30 inch touch scherm (het lijkt erop dat touch een belangrijke rol zal spelen in Windows 8), een DirectX GPU voor snellere weergave van graphics, HD video, login gebaseerd op gezichtsherkenning, en spraakherkenning.

Ambitieus

Alles bij elkaar lijken de doelen van Microsoft met Windows 8 ambitieus en indrukwekkend. De vraag is nu nog hoeveel van deze mogelijkheden ook echt in het besturingssysteem zullen zitten als het over een paar jaar in de winkels ligt.

Voor Windows Vista had Microsoft immers ook ambitieuze plannen, die gaandeweg het uitlopende ontwikkelingstraject zijn teruggeschaald of zelfs geschrapt.