LUXEMBURG - Toenmalig EU-commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) heeft 's werelds grootste bedrijven voor ruwe diamanten in 2006 toch terecht verboden nog langer zaken te doen met elkaar. Het Europees Hof van Justitie heeft dat dinsdag in hoger beroep geoordeeld.

De VVD'ster dwong de belangrijke diamanthandelaar De Beers in 2006 de toezegging af dat het geen ruwe diamanten meer zou kopen van de Russische onderneming Alrosa.

De bedrijven werkten in de voorgaande jaren nauw samen. Volgens de Europese Commissie verstoorde dat de concurrentie en maakte De Beers misbruik van haar machtspositie. Brussel begon een procedure, waarbij enorme boetes dreigden voor de bedrijven.

Toezegging

Toen De Beers in 2006 aan Kroes toezegde om geen ruwe diamanten van Alrosa meer te kopen, nam Kroes daar genoegen mee en zag af van een boete.

Het Russische Alrosa stapte echter naar het EU-Hof van Justitie en kreeg in 2007 gelijk. De rechters vonden het absolute verbod op alle handelsbetrekkingen onevenredig.

In hoger beroep heeft het Hof van Justitie dinsdag geoordeeld dat de Europese Commissie noch een kennelijke beoordelingsfout heeft gemaakt , noch het evenredigheidsbeginsel heeft geschonden.