DEN HAAG - Het zou eigenlijk strafbaar gesteld moeten worden om klanten op te roepen hun geld van hun bankrekening te halen, zoals Pieter Lakeman vorig jaar bij de DSB Bank heeft gedaan.

Dat zei professor Michiel Scheltema dinsdag bij de presentatie van het onderzoek dat onder zijn leiding is verricht naar de ondergang van DSB.

Volgens Scheltema wilde De Nederlandsche Bank (DNB) in de zomer van 2009 ingrijpen bij de bank van Dirk Scheringa. Maar dat plan werd doorkruist door de oproep van Lakeman aan alle spaarders om hun geld bij DSB weg te halen. Als die oproep niet had plaatsgevonden, "had een faillissement wellicht voorkomen kunnen worden", stelt Scheltema.

Onwenselijk

Hij noemde de oproep van Lakeman op 1 oktober vorig jaar "bepaald onwenselijk". Resultaat was dat mensen massaal hun spaargeld van hun DSB rekening haalden, op sommige dagen vlogen er miljoenen euro's tegelijk uit.

Als Lakeman zijn oproep niet had gedaan, had het anders kunnen aflopen met DSB Bank, zei Scheltema. Juist daarom moeten dergelijke oproepen strafrechtelijk worden verboden, aldus Scheltema.

De Jager

Ook minister Jan Kees De Jager van Financiën wil een oproep tot een bankrun strafbaar stellen. De Jager is al in overleg met het ministerie van Justitie om te bekijken of een oproep tot een bankrun strafbaar kan worden gesteld.

''Naast een strafrechtelijke aanpak zal ook een mogelijke civielrechtelijke benadering worden bezien'', aldus de minister in een brief aan de Tweede Kamer. De Jager wil dat de Kamer zomer volgend jaar wordt geïnformeren over de mogelijkheden van strafbaarstelling.