UBBERGEN - Horecamagnaat Sjoerd Kooistra is overleden. Hij werd maandagmiddag dood gevonden in zijn villa in Ubbergen. De politie kan nog niet zeggen of Kooistra door een misdrijf om het leven is gekomen.

De politie vond het stoffelijk overschot van Kooistra na een melding. Het is nog niet duidelijk of het om een anonieme tip ging of dat een bekende van Kooistra de politie op de hoogte stelde.

Op het politiebureau in Nijmegen is een team grootschalige opsporing op de zaak gezet. Volgens een woordvoerster zijn er twintig man actief in het onderzoek.

Ontruiming

Kooistra was eigenaar van tientallen horecazaken. Bierbrouwer Heinieken ontruimde op 19 mei twee panden van Kooistra in Amsterdam. De rechter had de dag daarvoor bepaald dat hij en enkele aan hem gelieerde bedrijven achterstallige huur aan Heineken moesten betalen. Kooistra porbeerde ontruiming via een kort geding te voorkomen.

De horecamagnaat had een huurachterstand van 1 miljoen euro bij Heineken. Naast achterstallige huurpenningen claimde de bierbrouwer nog vele miljoenen aan schulden bij Kooistra. Hij lag ook de clinch met brouwerij InBev.

Hakblok

''Heineken heeft hem met het hoofd op het hakblok gelegd'', aldus advocaat Oscar Hammerstein over de dood van zijn cliënt. Kooistra had tegen Hammerstein gezegd dat hij er geen gat meer in zag en dat hij zelf een uitweg zou zoeken.

Het stoffelijk overschot van Kooistra is in de nacht van maandag op dinsdag door een lijkwagen opgehaald.

De politie gaat dinsdagochtend verder met forensisch onderzoek in en rond de woning. Of er ook een buurtonderzoek komt, kon de poltie dinsdagochtend nog niet zeggen.

Vermoedens

Familieleden van de maandag overleden Groningse horecamagnaat Sjoerd Kooistra kunnen zich niet voorstellen dat hij door zelfmoord om het leven is gekomen. ''Wij denken dat hij is geliquideerd'', zo liet een van de familieleden van Kooistra vanuit een kroeg in Groningen dinsdag weten.

Volgens het familielid, dat anoniem wil blijven, had Kooistra wel vijanden en zijn veel mensen de dupe geworden van de bieroorlog tussen hem en Heineken. ''Bovendien had hij zoveel panden, dat hij daar makkelijk een van had kunnen verkopen om schulden mee af te lossen.''

Meer nieuws over Kooistra in onze speciale rubriek