BASEL- De Bank voor International Settlements (BIS) pleitte er maandag voor dat overheden snel beginnen met het terugdringen van hun tekorten. Als dat niet gebeurt, is er gevaar voor een hernieuwd opleven van onrust op de financiële markten.

De internationale organisatie waarvan bijna alle centrale bankiers van de wereld lid zijn, houdt deze week zijn jaarlijkse bijeenkomst.

Hier zei Jaime Caruana, de hoogste man, dat er geen tijd moet worden verspild. ''We kunnen voor het proces van beleidsaanpassing niet wachten op de hervatting van sterke groei.''

Ideeënstrijd

Over de vraag of bezuinigingen nu al nodig zijn, of dat overheden moeten doorgaan met stimuleren van de economie, is een flinke ideeënstrijd losgebarsten.

Sommige economen zeggen dat voortijdige bezuinigingen het economisch herstel in de knop zullen breken. Anderen zeggen dat overheden de broekriem wel moeten aanhalen om te voorkomen dat de financiële markten het vertrouwen verliezen dat de schulden worden afbetaald.

De voorman van het eerste kamp is de linkse Amerikaanse econoom en nobelprijswinnaar Paul Krugman. In zijn column in de Amerikaanse krant The New York Times sprak hij maandag de angst uit dat de hervonden bezuinigingslust van politici er al toe heeft geleid dat de economie in de eerste fase van een depressie zit.